Monday, 24 June 2013

Groene energie

Huub Teesing heeft een passie voor energie, en niet zomaar energie, maar voor groene energie. Huub Teesing is erg begaan met het milieu, waardoor groene energie niet mag ontbreken. Groene energie is energie dat wordt opgewekt uit natuurlijke bronnen, zonder dat deze 'op' kunnen raken. Deze energie is dus goed voor het milieu en is ook nog eens goedkoop. Huub Teesing verteld graag over deze vorm van energie.

Opwekken van groene energie
Het opwekken van groene energie kan op diverse manieren. Zo kan er elektriciteit worden opgewekt met aardwarmte, biomassa, afval, waterkracht en windkracht. Al deze bronnen zijn duurzaam, wat inhoudt dat ze onuitputtelijk zijn en dat er altijd voldoende bronnen aanwezig zullen blijven. Hoewel het opwekken van groene energie al erg lang bestaat, zijn er volgens Huub Teesing pas sinds 2010 veel mensen die er gebruik van maken.

De 'markt
De markt voor groene stroom is op 1 juni 2001 opengesteld voor producten, waardoor de markt ook toegankelijk werd voor de verschillende consumenten. Omdat deze stroom goed is voor het milieu, maar ook veel goedkoper is, stapten veel mensen in deze periode over naar groene stroom. Om mensen te stimuleren over te stappen op groene stroom gaf de overheid tot 2005 subsidie aan consumenten. Tegenwoordig wordt de subsidie gegeven aan de elektriciteitsbedrijven. Producenten die groene stroom produceren, leveren hun eenrgie aan het Nederlandse elektriciteitsnet. Wanneer de groene stroom op dit net terecht komt, is niet meer te achterhalen of de stroom groene stroom is of 'normale/grijze' stroom. Echter krijgen de groene stroom producenten wel diverse certificaten welke verhandeld kunnen worden, zodat het aandeel consument - producent in Nederland gelijk zal blijven.

Het systeem van groencertificaten is in 2004 vervangen door garanties van oorsprong. Dit omdat de certificaten in praktijk erg fraudegevoelig bleken te zijn. In de huidige tijd wordt gewerkt met groene 'etiketten' waardoor voor de consument duidelijk is dat wanneer zij groene stroom afnemen, ook daadwerkelijk groene stroom gebruiken.

De voordelen op een rijtje
Zoals eerder vermeld is groene stroom erg goed voor het milieu en de toekomst van het milieu. Volgens Huub Teesing heeft groene stroom echter nog veel meer voordelen. Zo wordt de groene stroom opgewekt door bronnen die geen lawaai produceren, wat erg voordelig is voor de omwonenden. Wanneer de groene energie wordt opgewekt door de zon (warmte) gaan er ook geen bewegende delen mee gemoeid, wat een extra veiligheidsaspect aanbiedt. Groene stroom is dus erg veilig, zorgt niet voor de verontreiniging van het milieu, en is nauwelijks duurder dan 'grijze' energie.

Volgens Huub Teesing zijn er geen redenen om geen groene stroom te gebruiken. Deze betrouwbare stroom kan al heel simpel in een standaard huishouden worden toegepast; bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen. De passie van Huub Teesing wil hij graag delen met iedereen, om zoveel mogelijk mensen te laten overstappen naar deze groene stroom. Volgens de verwachting van de overheid zal na verloop van jaren praktisch ieder huishouden van stroom worden voorzien door natuurlijke opwekking. Een beter milieu begint immers bij jezelf, en zelfs de kleine aanpassingen in je dagelijkse bezigheden kunnen hier al een steentje aan bijdragen.

2 comments: